Monday, 8 December 2014

Setiap Detik...

Assalammualaikum..

Note: cerita ini cerita benar pengalaman sendiri masa aku mengandung..dan aku akan coretkan cerita2 kenangan aku dlm dairy blogger aku utk diri sendiri n tok sekadar kongsi cerita sahaja..kalau sudi baca lah..

11.11.2011 adalah hari pernikahan aku.. Lama nk tggu prgnent.. Tapi 3tahun je.. Ade org lagi lama mnunggu.. Aku cpt sikit lah..alhamdulilah..emmmm.. Rasanya aku lah paling excted kot tau prgnent.. Mcm2 halangan, mcm2 perasaan, mcm2 usaha, mcm2 suplement aku telan, mcm2 ubt mkn dan doa.. Alhamdulilah bjaya hamil lepas pembedahan ovari cyst..Amin.. Nk tau story tu bkk entry sebelum ni pgalaman tu ye.. Tok story ni story mgandung sehingga aku bsalin..

1bulan:
4week, ohhh.. Yg ni mmg aku tak tahu langsung yg sebenarnya aku prgnent dah sebulan.. Masa ni planning pergi honeymoon yg ke-4 destinasi kat Pulau Perhentian Terengganu bulan April 2014.. Niat dlm hati slagi x lekat slagi tu ambik peluang bcuti honeymoon.. Hewhew.. Ok masa tu ombak boat agak kuat la jugak.. Kemain lasak betul..but alhamdulilah kandungan aku kuat..Nk tau story ni bleh g entry aku honeymoon ngn husban kat pulau perhentian ya..panjang cerita tu..hewhewhew..pic bawah ni masa prgnent dah lekat sebulan..^_^

Adik ipar ade ckp pic bawah ni mcm aku pregnent upe2 nye mmg betul aku pregnent tanpa aku tahu sendiri..kuasa Allah siapa tahu.. ^_^ alhamdulilah..


5week:
Sepatutnya masa honeymoon tu aku datang bln.. Tp x tahu knp aku tak datang bulan.. Mls nk pk pape.. Bgus gak leh berendam kat pulau.. Kan.. Hihihi..tpi aku tak puas hati, kecewa ke x ke aku wat ujian upt..akhirnye 2line..alhamdulilah happy sgt..Entry bjaya hamil pon ade sebelum2 ni.. Bleh la singgah ye entry tu..hihihi.. ^_^..pic bawah ni upt yg aku cek sendiri..
1bulan 2minggu:
6week, Untuk cfm betul ke aku prgnent..So aku cfm kan kat Klinik.. Ya doc kata mmg aku prgnent jangkaan 5 minggu tp cyst tumbuh lagi.. Risau la gak.. Tp alhamdulilah doc kata bila baby besar cyst mgecut.. Skg mmg tol dah xde..kuasa Allah.. Subhanallah.. Besar betul kuasanya..Entry pasal ape itu cyst pon ade juga.. Nak tau pgalaman tu bleh ke entry tu.. ^_^

2bulan:
8week, terus buat buku pink (rekod kesihatan ibu)..org kata cpt sgt buat.. Diorg 3bulan baru diorg g buat buku pink.. Tp aku buat cpt sbb aku ada cyst.. Aku terlalu risau.. Aku nk pastikan kandungan aku di pantau tu je.. Ala mula2 sebulan skli jerk cekup.. Xde gangu masa pon sbb mintak cekup ari ahAd..ari cuti aku.. Tak pe lah xkisah, aku nk baby dlm kandungan slmt.. Yela kan susah nk lekat ofcoz risau.. Lgi2 mcm aku ni nak sgt anak.. Mesti nk terbaik di jaga baik kan..biar lah org nk wat lmbt.. Aku nk wat cpt.. Sbb aku nk pantau kesihatan baby dlm kandungan..


Ok pic bwh ni aku saje nk share..dari awal hamil lagi aku dah pakai losyen perut jenama pureen ni.. Sbb masa tu perut dah nmpk kering.. Kang garu2 mkin teruk lak perut.. So start dari tu pakai losyen ni alhamdulilah smpi skg perut cantik x merekah.. Nurse puji.. Hihihi.. Suka plak (^_^)



3bulan:
12week, masa cek kt Klinik krajaan..doc kata dah xde cyst..so aku x puas hati aku g scan Klinik swasta.. Klinik tu doc pompan so selesa sikit.. Cek pon kt Klinik rozikin Gelang Patah je..So aku pon g lah scan lgi nk cfm kan betul ke cyst dah mgecut.. Alhamdulilah mmg tol terus xada.. Itu lah kali pertama tgk baby dlm perut masa scan.. Baby bergerak 2.. Subhanallah besar kuasanya, mnagis dlm hati tau.. Dgr degupan jantung dia.. Dari situ aku tersentap ada satu nyawa dlm perut aku iaitu itu anak aku..aku akan jaga sebaik mungkin kurnia yg diberi..


Yg pic bawah lgi tu plak anakku yg seko ni mmg tabiat die dari sebelum prgnent lgi mmg suka dok atas perut bila aku nak rehat.. Manja lebih..Pantang baru baring jap je dah naik atas perut.. Tapi aku Alaskan ngn bantal sbb ning berat sangat.. Risau kandungan masih kecik..^_^


Tapi time ni mabuk 2bulan.. T_T ..Tak tahan..azab mabuk teruk.. Nk kata morning sickness x jugak.. Sbb pgi siang mlm mual mabuk muntah2..huhuhu.. Sume xleh makan lgi2 nasi..xleh bau masak la xleh bau wangi lah, pening.. So Makan mee, mihun, bubur, buah jelah leh telan.. Nasib 2 bln jerk.. T_T


4bulan 1minggu:
19week, kandungan bump sikit jerk.. Ala comel sgt.. Tu pon ambik gambar konon2 nk nmpk besar ke depan kan perut nye.. Kikikiki.. 


Tp tp tp time ni perangai pelik2 yg buruk merepek merapu buat.. HAHAHAHA.. En suami jelah tau buruk nye.. Yg klaka nyer bleh salah pakai kasut sblah lain sebelah lain nk jalan shoping complax.. Ahhh malu nasib husban yg nmpk n than tegur klu x.. Malu giler.. Lgi satu kantoi ngn kawan en somi salah masuk kereta.. HAHAHAHA malu giler time tu.. But itu lah kenangan spjg aku mgandung.. :)


5bulan:
20week, olo tomeh2, nk nmpk besar ambik pic duduk.. Hihihi..masa ni ramai yg teka baby girl dlm yot.. :)




6bulan:
24week, ala x besar2 baby bump ni.. Berat baby xtahu.. Sbb xscan lagi dah.. Sbb kata nye x elok tok baby.. So x scan lah..tggu doc yg scan lgi nnti..



Masa ni dah start beli sikit2 barang baby yg mahal2 tu.. Beli baju kelengkapan baby ngn brg mak nye skali lah.. Awal kan beli.. Sebenarnya beli awal beli sikit2.. Sbb dah tau nnti msti xcukup duit nk beli skli jalan.. So beli lah brg2 tu sume.. Yg ank manje tu pon tah knp kerap dok kt brg2 baby.. Xsabar rasanye tu..hihihi ^_^


6bln 3minggu:
27week, saje ambik pic ngn bear tu.. Sbb dah tau baby girl.. Hihihi.. So klu girl mesti nk ngn bear lah, bunga la.. Kan kan kan.. Konon2 nk comel.. Kata nye.. Hihihi 



Bab mengidam:
Rasa nye ade lah gak rasa nk mkn itu ini.. Tapi sume sng nk cari.. Nasib mgidam tu xde yg myusahkan en.suami.. Alhamdulilah.. Tp sebenarnya ada yg xdpt.. Just diam je.. Dlm pantang baru dpt mkn.. T_T sedih x.. Nasib baby x ngences ko..
 
7bulan:
28week, kemana saje ibu pergi.. Akan ibu kendung anak ibu sampai ank ibu lahir nanti.. Masa ni balik kampung.. Balik sorang je.. Husban kerja..so tumpang kawan en. Somi saje.. Kebetulan kawan dia cuti blik kg so tumpang jelah.. Masa ni tggu kat tol pagoh.. Nk naik bas sendiri bleh dah biasa tp en somi xkasi lagi dah naik bas.. Sbb bwk perut kan.. Bahaya..ibu n kandungan..


Pastu minggu dpn nye balik lgi kampung sbb wat lengang perut ngan doa selamat tok ibu n baby dlm kandungan.. Mak aku kata kandungan 7bulan klu nk wat..Nk tggu ari lain dah xde masa.. Aku ngan husban kerja.. So buat lah masa kandungan 7bulan 6hari.. Ni Adat org jawa.. X wajib pon buat yg penting doa selamat tu je.. Mak aku kata nak buat boleh, tak buat pon boleh, terpulang pd individu.. Tp aku wat sbb aku kan susah lekat nk dpt baby lgi pon buat doa selamat skali.. 


Bab kaki simpol biawak:
Erkkk slalu kena.. Sakit.. Nk mngis bila kena.. Klu kn time en somi kj mlm mcm sedih la sikit.. Kena urut sendiri.. (~_~) Klu kena time en. Somi ada bleh la mtk die urut..tp die urut pam2 jelah..urut sambil pejam mata.. Pam2 sudah.. Tp xpe janji rasa lega sikit..hihihi (^_^)


7bulan 2minggu:
30week, hihihi cinta & nyawa bgun lmbt sbb kena cuti sama.. Nk dpt cuti sama tu payah nye.. Sbb en suami kerja rolling shif btukar2 hari cuti.. Ape nk wat.. Rezeki kami.. Alhamdulilah.. Dpt cuti sama luangkan lah masa bsama.. ^_^ sweet ke nyampah?? HAHAHAHA.. Lantak lah my entry kikikiki :p

7bulan 3minggu,
31week, si manja ni pantang kalau aku dok berehat jap.. Mula la buat muka x tahu die main naik jerk atas perut ni hah.. Kekadang geram jerk.. Nasib dah syg.. Bio jelah.. Dia lah teman aku kt uma sorg2 bila en suami g kerja slama ni smpi skg..


Dan masa ni nurse dah pesan 3kali dah soh standby barang2 baby ngn mak baby.. Baju pempers sume isi dlm beg ltk dlm kete..ok ok ye buat.. Nk x nk buat jelah mana tau kn.. Bnd x dijangka.. Kita xtahu..baby first.. Ikut je lah nurse ckp.. Basuh2 baju sume..dah kering ambik yg perlu saje tok bawa ke sepital..ok dah siap packing..



8bulan:
32week, g cekup tiap bln.. Masa ni scan lagi tp pic xde..pic en somi teman g cekup ambik mnunggu ambik main game adelah..huhuhu.. Ok cek kali ni scan doc nk pantau kandungan sbb aku Kerap demam.. Scan kt krajaan je.. Nk g swasta xde bajet.. Hihihi.. Scan doc sah kan lagi mmg baby girl.. Berat baby masa ni doc kata 1.7kg je.. Tny doc ok ke? Doc kata ok xde mslh.. Alhamdulilah.. Kdungan ok..



8bulan 1minggu,
33week, baby bump selfie kt office.. ^_^..Comel kan perut nye.. Cemburu perut org hamil yg lain besar2.. Tp aku comel jerk.. Emmm x pe lah janji baby sihat.. HB cantik n xde masalah kandungan aku.. Amin bsyukur..


8bulan 2minggu:
34week, puas memujuk en suami time ni.. Ajak saje2 photoshoot memain.. Utk kenangan.. Nasib die nk lyn.. Dpt jugak pic bsama mcm ni.. Suka suka suka..


9bulan 1minggu:
37week, auwww baby bump baru btul2 nmpk besar.. Teruja.. Ari2 tgk cermin.. Nnti dah bsalin nk tgk perut bump lama lgi..hihihi.. Hmmm masa dah nk dekat dah lagi 3minggu jerk nk bsalin.. Due date 30.12.14.. Hujung tahun.. Huhuhu.. Tp nurse ckp kemungkinan bsalin awal.. Xtahu btul or x.. Tggu jelah smpi bsalin.. Ni pon start dari 35week dah sakit kt miss V.. Kt kelengkang tu.. Nurse ckp tu normal kpla baby cari jln keluar..fuhhh neves.. Ni dah asyik sakit2 jer.. Kadang sakit kdg x sakit.. Kdg perut mgeras akhir2 ni.. Neves rasa dah hujung2 ni..tggu jelah.. G kerja pon ttp aktiv byk gerak.. Tp x wat laju2.. Slow2 jerk.. So rutin harian buat kj yg sama.. Kesana kemari.. Alhamdulilah kata org biar aktiv sng nk bsalin.. So yelah nk aktiv mcm mn lgi klu org ckp aku mls tak tau nk ckp ape.. Dah turun tangga naik tangga tau nk soh ape lgi ngah sarat tggu hari ni .. (~_~)



Kandungan 37week baru nk ltk beg brg nk bwk ke sepital dlm kete.. Packing dah siap lama da stby cuma lupa je nk msuk kn.. Hihihi.. Dah rasa sakit2 baru nk ltk eh.. Biasa die.. Babap kang.. :p 


9bulan 2minggu:
38week, dah semakin kerap tido x lena sbb perut mengeras, mgelodak, meragam, memulas mcm nk pecah rasa tu.. Sakit nye nagis diam2 la jugak.. Kat miss v dah rasa sakit, jalan pon slow2.. Org kata tanda2 contraction nk bsalin.. Entah lah xtahu cpt or lmbt jnji selamat.. Tp masih jalan la jugak... Kata org bgus.. Ya bgus.. Ni pon aku sedang paksa diri :) .. En somi pon kdg2 ajk jalan.. Ok la kan.. Kt tmpt kj byk jln bgerak, blik kj pon en somi ajk jln lgi.. Arap senang la nk bslin nnti.. 


Pic bawah ni 38week 3day saje ambik kat opis.. Buat kenangan.. Nmpk mcm beso kan.. Hihihi.. Hati dah neves gudah gulana mnggu hari.. 


9bulan 3minggu:
39week, alhamdulilah sudah masuk 39minggu dan tggu lgi seminggu nk bsalin, neves nye.. Dan aku ambil ksempatan balik kg awal.. So mintak cuti awal seminggu.. Abiskan anual leave 3 1/2 hari ngn 4ari cuti awal.. Rehat2 kt kg n stnby kt kg jerk.. Sbb nk bsalin kat kampung.. Senang kata en.suami.. Yela ikut jelah pmintaan dia.. Dia terlalu risau klu dah sakit2 teruk baru nk blik kg.. Mmg die x berani.. So die hantar aku blik kg dlu lbh awal sminggu dijangka bsalin..sebelum balik kampung selfie dlu kt uma Jb.. Hihihi.. 


Dah sampai kg g cekup kat Klinik kesihatan kampung every week.. Hai.. Mcm2 jugak lah klu nk bsalin kt hospital pakar sultan Fatimah muo ni.. Aritu cuti g kursus rakan suami.. Die ajar mcm2 juga.. Bagus la gak khusus tu.. N Klu x pg kursus suami tu katanye suami tak boleh dok dlm laboor room teman isteri.. So nk tak nak kn gak kami mintak cuti g kursus sbb aku nk suami teman aku mlahir kan baby nnti.. Aku nk die tahu pgorbanan seorg isteri mcm mn rasa.. 

Ni plak cekup kt Klinik untk every week last nk bsalin, nurse ckp g Klinik bukit pasir muo lak buat booking nk bersalin.. Hikhok.. Korg ade rasa pelik tak.. Pernah dengar tak kat mana2 nk bsalin siap nk kn booking bagai.. Tp ni mmg betul, sblum2 ni sume pon yg nk bsalin mmg mcm ni.. Hai nk bsalin pon nk kn booking bagai.. Mcm booking aku nk g honeymoon pulak.. Hihihi.. Ikut jelah..

24.12.2014:
9am: Tarikh ni kn g cekup kt Klinik bukit pasir n booking hospital.. Cekup2 pulak dah nurse marah2 tny knp baby grk lmbt.. Adehh aku bz kekadang susah nk rasa baby gerak..bkn die grk lmbt..betul..baby ok lah.. Dah dpt surat kn refer hospital..xmasal.. (~_~)

12pm: sampai sepital doc cek Graf jantung baby.. 4jam gak lah dgn x mkn lgi.. Ingt kjp je..hmmm ok.. Kputusan baby ok normal..xada mslh.. Haaa kn aku dah ckp xde pape.. X sakit pon.. Sakit2 perut mulas, meragam tu ada lah..saje jer nurse ni tau.. Dah aku x mkn laki tggu luo x mkn dari pgi.. Sian tau x.. Skli sume dah ok.. Doc nk cek jalan.. Doc kata dah bkk 3cm.. Haaaa??? Aku tcengang2.. Dah bkk 3cm?? Dgn itu aku kn tahan wad.. Ahhh semak mlm ni tido sepital pulak.. Arini Tujuan cekup ngn nk booking sepital skali kena cek in terus.. Nasib kbtulan en suami blik kg.. Tp sblm kn thn wad aku ckp ngn doc.. "Bleh x nk kuar dlu g makan.. Lapar lah.." Doc ngn nurse wat x lyn.. Die leh kata "saya nk antar awak g wad dlu" .. Ok takut aku larik ke ape.. Aku nk mkn la.. Lapa tau.. Grrr.. Dgn hati redho ikut jelah msuk wad.. Dah msuk wad nurse ckp "awk jgn kmn2..awk xleh kuar pintu wad ni..mkn mlm kol5:30 nnti kami hantar" ok bye.. Dgn pilu nye aku ikut jelah.. (T_T)



11pm: contraction dtg.. Ape tu contraction.. Aku pon tak tahu dan masa tu lah baru aku tahu apa rasa contraction yg sebenar.. Sakit mulas mcm nk berak mula2 15minit Pastu 10minit Pastu 5minit.. Aku dah tak tahan.. Dah lah x leh tido asik ulang alik g toilet nk kencing la hape lah.. Pukul 4pagi aku tekan button emengency sbb nk bg tahu nurse yg aku sakit sangat tp nurse marah aku.. Bengong..pahal.. Aku minum air selusuh pon x boleh.. Sakit tau x.. Haus minum lah.. Laki aku dah baca2.. Bkn baca yg xbaik.. (~_~)


Last2 doc cek jalan dah bkk 5cm pukul 5pagi..terus kn pindah laboor room..ahhh sakit terus call en somi.. Nasib lah baik en somi ambik kputusan tido dlm kete dpn sepital..katanye nnti kang payah nk bgun.. Call jer terus die g laboor room..Alhamdulilah die ada masa aku sakit kt dlm laboor room..

25.12.2014:
5am, sakit ya amat tuhan saje yg tau.. Aduh.. Dah lah rimas pe benda kat perut ni.. Nk ke kiri ke kanan pon payah..nasib lah en husban dah g kursus rakan suami.. Bleh la suami msuk bilik laboor room..x la aku sorg2.. En somi pon aku rasa die blur n tak tahu nk wat pe sbb aku mcm ape dah tahan sakit.. Tp xpe lah sekurang2 nye die bsama aku time sakit.. 

11am: baru bkk 8cm..waduhhhh sakit ya amat kok.. Tak tahu nk ckp mcm mn sakit nye.. Aduh seksa.. Tah jam berapa dah bkk 10cm.. Kepala baby dah kt ujung2 miss V.. Aku rasa kpla baby.. Tp aku masih x pandai push.. Kesian baby.. "Maaf kan ibu syg sbb lmbt push" (lonjong manjang dah pale ank aku T_T) myby dekat 1jam gak aku push nk kluarkan baby.. Dgn tah bp ramai doctor n nurse yg bantu aku pon x tahu.. Siap marah bagai.. Ade yg bg semangat.. Yg aku tahu ramai gile yg bantu.. Dgn en suami skli bantu aku push..smpi bgkak luka perut aku si nurse bantu tekan perut aku.. Bsusah payah betul..  Tu lah moment yg aku x kn lupa kan smpi bila2.. Pgorbanan seorg ibu.. (T_T) baru aku tau beranak xsakit.. Yg sakit masa contraction tuh.. (~_~)

2.58pm: alhamdulilah lahir lah baby girl.. Seberat 3.15kg..aikkk??? Perut kecik baby semangat..ape2 pon alhmdulilahh...& Aku nmpk baby kt klengkang aku ms tu.. Tp baby x nangis.. Ape2 pon aku terus ucap alhamdulilah semua selamat.. 10minit lps tuh nurse tunjuk muka baby.. Comel.. Pipi cam sincan.. Putih.. Tertanya pd diri sendiri..eh putih ikut sape?? Oh myby baru lahir nmpk putih kot..hmm ape2 pon alhamdulilah semua selamat.. Amin..Tp baby terus kn hantar ke wad kanak2 sebab baby x nangis, kepala die merah2.. So doc nak pntau baby.. Dan aku selesai jahit sume .. Aku dihantar ke wad tanpa baby kat sisi..(T_T).. Balik wad  bersihkan diri mandi dgn bantuan en somi.. Sbb ku xlarat nk wat..pun boleh gitu.. Ah lantak lah.. Sape lagi nk bantu klu bkn em somi.. Sedih penat sakit pedih suma ada..dan sehari tu aku rest tido kat wad saje..

26.12.14, Ingatkan dpt baby.. Upenye xdpt baby lgi.. MSih dlm pantau 24jam.. Dah tarikh ni aku dpt blik uma.. Tp baby xdpt blik sama (T_T).. Rindu mcm x mo jauh2.. En somi lah ulg alik g sepital anta pempers n pantau pkembangan baby.. Susu masih die bg susu formula.. Aku kt uma ni asik tny baby rindu baby jerk.. Sedih la x baby kn tahan wad.. Kn cocok sana sini.. Tp diam mcm x de perasan sbb takut meroyan atau jd bnd yg x baik..

27.12.2014, dpt call dari hospital aku kena tido wad..ok ok boleh.. Xde hal. Jnji aku dpt baby..dan dari 27hb smpai 30hb lah aku cek in hospital.. Kemain sejuk nak mampos.. Aku pakai sehelai baju 3helai sweeter & 3pasang stokin skali gus pakai sbb sejuk nk mampos.. Betul2 rasa haneymon 5star ko..klasss..hikhok ;) .. 

Sbb lama aku kt sepital mula2 doc ambik darah baby..kputusan 3ari bkerja.. Nk tgk kn jgkitan Kuman or x.. Alhamdulilah xde ape2.. Pulak dah baby kena kuning.. Waaaaa time ni aku terus nagis sedu sedan sbb baby masuk dlm balang panggang tu, dah lah sejuk kn bogel pulak.. Pastu dah kena cocok sana sini.. Waaa sedih kesian.. {Maafkan ibu syg (T_T) } untk kbaikan kamu dok situ ya..


30.12.14, baru dpt blik uma... Waaaa lega nk urut & bpantang kt uma 44ari.. Bdn sakit2.. Jom kita balik.. Xmo check in lgi.. K bye

Ok ni pic baby nk balik dah.. Tggu abah nye dtg jmput..cepet mata kita gebu pipi kita.. Hihihi..tp bila dah blik uma mcm kecut lak pipi nye.. Huhuhu


Hmmm dapat lah berehat kt uma.. Nmpk anak abah a.k.a baba tido mulut copong.. Hehehe dpt curi snap


Sebelum baba balik Jb nk kerja.. Snap gambar sama2 dlu & baba nyer terus wat   surat beranak baby..alhamdulilah settle..


Hmmm balik uma kuning masih ada lagi.. Aku urut, baby pon urut..ubat yg aku gunakan mandi kan die ngn air herba kuning ni.. Lagi minum air perahan anggur hitam, lagi air perahan sengkuang cina.. Sedap rasa mcm air kelapa.. Pastu minum air susu kambing.. Alhamdulilah kuning dah kurang.. Amin.. Arap sihat2 xsgup nk bwk g sepital ke Klinik ke baby kn cucuk lagi..



Sepanjang berpantang byk jugak dugaan.. Marisa meragam tiap mlm, x cukup tenaga,xcukup rest sume ada,rambut jgn ckp dah mcm mak lampir dah x terurus.. (T_T) sedih rasa.. Kn tahan, sakit kt hospital lemah 1 bdn, blik bpantang ade kena dmm dah last2 bptang.. Org kata tu dah kira bentan.. Abis nk wat mcm mn dah nk dmm.. Cuaca pon sejuk.. Ape2 pon dah abis pantang pon.. Alhmdulilahh..nk sihat2 pasni nk kuat jga marisa..

Ok itu saje cerita aku sepanjang mgandung hingga bsalin.. Moga aku sihat baby pon sihat.. Dan moga kami didik anak kami mjadi insan yg bguna, baik, sopan santun, tinggi ilmu & agama, dengar cakap, hormat org tua, sihat tubuh badan dan suma yg baik2 lah.. Amin









Bidadariku,
Marissa Adriana Binti Mohd Adha,
Bernafaslah sayang,
Yang kental roh dan jasadnya..
Amin..

Marissa : seorang perempuan/wanita yang sopan santun.
Adriana : Nisbah

Terima kasih kerna sudi singgah my blogger..

Cerita cinta:
AshashmaWithLoveADHA
CeritaCintaDatangDari_HATI

3 comments:

  1. COmel sgt.... sbijik muke awk... :)

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete