Thursday, 27 June 2013

Saya dah ada ANAK baru...

Assalammualaikum..

Hai..thanks singgah myblogger..harini aku nk cerita pasal miaw miaw..jangan terpedaya ngn tajuk cerita ye..Inilah punca aku sakit kepala sampai ke harini..sebabnya...ada anak kucing dok pekik² memalam kat luo uma..mungkin sejuk kot..fuhhh...aku ni pantang sikit benda yg mbingitkan & bau yang busuk terlampau..memang lah aku akan sakit kepala sampai x tahu bila akan okey..ni punca si tenit nih lah kepala aku sakit..bingit lah bunyi die miaw miaw miaw..xlena tidur aku..grrrrr....sape lah yang buang anak depan uma aku ni..lagi lah aku sakit HATI..agrhhhh..stresss mak!!

Tetibe teringat masa ning masa kecik..fuhh..bising mcm ni jugak lah..tapi dalam rumah pon masih nk pekik²..macam org dera die plak dok pekik²..sakit pale dibuatnya..so skang giliran si tenit la pekik²..omaigat..bermula cerita lepas nih........

Minggu nih mmg aku tidur sendirian sbb en.husban kerja malam..sebelum aku masuk tidur aku jenguk jugak lah si tenit nih kat luo uma..kasi dia susu kambing n makanan ning sikit..mana tahu diam..Okey si tenit ni diam lah aku dok layan die..aku ingat dah x akan pekik² lagi..upenye x..sakit hati kau bila aku masuk rumah lagi kuat pekikan die..arghhh..stresss..so aku text en.husban suruh buang si tenit nih kat kedai makan mana² sbb x sangup dgr die dok pekik² lagi...jawapan die ok nanti die buang..fuh...dalam hati lega..kepala dah x sakit dari bingit pekikan si tenit..alhamdulillah..

Keesokkan pagi nye aku masih x jumpa lagi en.husban..sbb biasa lah die keje malam balik lewat aku terpaksa pgi kerja xleh nk tunggu die balik kerja..aku nih x leh g keje lambat..biasalah Agent..kena stnby sentiasa kalau pekerja ada masalah..Jadinya mcm biasa akan jumpa selama 2 jam saje bila en.suami kerja malam..tu pun masa aku balik kerja petang kol 5.30..so sblum en.suami g kerja kol 7petang tu dapat lah jumpa sekejap..Aku ingatkan balik kerja dengan hati riang balik uma berharap si tenit x der kat uma lagi..sekali..........................

abaikan sepah atas meja tu n motor tu ye..hihi..
point picture is si tenit n en.suami aku..

see...arghhhh...stressss mak nak!!!..sabo je lah..mcm biasa en.suami kasi masuk dalam uma..die bersihkan si tenit nih..lap lap mandikan..kasi makan kasi minum..kasi tidur sebantal ngan die..arghhhhh...gasakk.. aku tanya kenapa x buang lagi??..nak tahu die jawab ape?? (pa kesian lah...) okey okey okey..dah tahu jawapan akan datang..damn!! confirm die nak bela..ah masak masak..aku lah yg kena jaga mcm ni..fuh....pening ~..~ ...bersabar lah wahai semahhh..redhoo...

Anak kucing sulungku xmampu bkata apa²..sebab kalo die cakap mati gini dek terkejut kan..hahaha..ingat katun ke ape binatang leh bcakap..hahaha..Muka ning merajuk kan..okey si tenit ambik gambo lah pas nih dengan aksi² comelnya..grrrrr...nasib ko kecik tenit..


Maka ning membawa hati yang lara..KAHKAHKAHKAHKAH...masuk bilik tidur atas katil sorg²..hahaha..Nampak x die merajuk..baba die tidur ngan tenit tanpa mgiraukan die..hahahaha..lawak tol part ni..

Ada lagi part best en.husban dah g kerja..tapi nk ambik pic HP jauh pulak nk bangun kang gerak lak posisi yg blaku..Si tenit tidur atas dada aku..nk bahang panas aku lah tuh..Ning tgk dari jauh dgn mate x puas hati..KAHKAHKAH.. ibu & baba die mbiarkan tenit dekat ngn tuanya...hahahaha..maka die datang dekat ngan aku tedur kat sebelah pipi aku..aku nk gerak nk text ngn en.suami pon x boleh gara² dua ekor kucing yg manja..blueekkk..huh...

okey..dah habis cerita semalam untuk hari ini..da da..kesimpulanya mungkin en.suami nk bela si tenit..damn n redhoooo...k bye thanks reading mystory

cerita cinta
ashashmaWithLOVEadha
CetitaCintaDatangDari_HATI

Friday, 21 June 2013

" Tutorial Bawal Purdah acah acah " :)

Assalamualaikum..

ngeeee..gedik melanda di musim jerebu..disebabkan mykazen request wat "Tutorial Bawal Purdah acah acah" dimusim jerebu ni..maka aku pon dok ler pakai tudung sambil ambik gambo..hakhak.. but what acah acah?? acah acah is a bahase kampung aku..orang jowo..acah acah tu ala bajet konon².. heee...so ambik gambo pakai tepon je ek..so kabur la yer..dah asal boleh sudah..jom try..

tapi sebelum pakai tudung bawal pakai la mask dulu..baru pakai tudung..sebab tudung ni tipis sangat..aku x pakai sebab xdapat lagi mask nyer..so sblm dapat tutuplah pakai tudung dulu eh..

Step 1
pakai tudung macam biasa..mcm gambo aku ni lah..
pastu

Step 2
Tudung bla kanan ke kiri ke xkisah lah..
pin kan kat bahu sebelah..
dah tu

Step 3
Ambik sebelah tudung yg belum pin tuh..

Step 4
Pin kan tudung tu ke tepi sebelah kiri ikut paras telinga...
haaa..mcm aku tunjuk gambo ni lah..
adoi..aku nk hajau pon x reti sangat cane nk cakap..hiii
paham² je la contoh gambo ni..

 Step 5
Dah pin tu ambik hujung tudung yg dah pin paras telinga tu..
ukur ler lawo² tarikkkk....pastuuu

Step 6
Pin kat sbla kanan pulak mcm dlm gambo ni..

tadaaaa..dah siap..
ni x pakai mask..korang pakai mask dulu tau baru tutup pakai tudung tu..
barulah bgaya ketika jerebu..hihiii
confirm ade aje yg noleh..
hihi..

jom g kerja..
musim jerebu june 2013..


k dah habis step "Toturiol Bawal Purdah acah acah"..Harap korang paham ape aku hajau..sbb aku pon x reti nk hajau nyee..first time katenye..k dah kekawan yg nk g kerja tu kalau kuar nk bergaya sikit..wat mcm ni..okey..selamat mencuba..k dah bye

cerita cinta
ashashmaWithLOVEadha
CeritaCintaDatangDAari_HATI


Thursday, 20 June 2013

Musim jerebu june 2013

Assalammualaikum..

Wink..wink..wink..Musim jerebu kembali lagi tahun 2013..sakit pale, sakit tekak, batuk pening sume ade..arghh..sempot rase dada mak nih hah...

Kat kawasan tempat kerja aku (PELABUHAN TANJUNG PELEPAS JOHOR BAHARU, PTP) dah ditimbus oleh jerebu terlampau..OMG!!!..Moga cepatlah musim jerebu hilang..amin

Pandangan dalam kereta..uhh..

Pandangan dari pantry opis aku..

Mask! Mask! Mask! pleaseee... 
Okey mask kat farmasi gelang patah sume habis..omg!!.. masih x dapat lagi mask..sementara tuh pakai ler purda² bagai nih..hahaha.. itu pun xboleh cover jugak..jerebu terlalu tebal..kena dapatkan juga mask tu ye..bahaya..demam batuk sakit tekak akan merebak tau..Mata pon jaga juga..kalau ade spek tu pakai ye..

hak hak..ni wat kerja rutin harian sempat nk ngambik gambo..
layan purdah jap cover mulut n hidung.. :)

Kepada pembaca blogger aku..jika kawasan kome sume dilanda jerebu maka pakai lah mask untuk menjaga kesihatan badan anda..Kurang² lah keluar jejalan musim jerebu ni yer..Yang rasa nak demam tu cepat² pg klinik cek kesihatan okey..key dah xder cerita..saje nk memenuhkan blogger.. :) dan thanks singgah

cerita cinta
AshashmaWithLOVEadha
CeritaCintaDatangDari_HATI

Bagaikan Lilin..

Assalammualaikum...

Hai..harini aku nk kongsikan pada korang sesuatu..Apakah?? ni hah..benda alah untuk keraskan tudung agar tudung dipakai x jadi lembik-lembik tu... Kekadang sesetengah tudung cantik zaman moden nih dah ada jenis cotton kan..so susah nk pakai..Kalau dulu² zaman skola nak keraskan tudung skola pakai lilin..konon² nk kekal molek dari pagi sampai balik skola la..(bajet²)..kiki..klako kalo dikenang zaman skola dulu..hahahaha.. pakai lilin pon jadilah..Yg ada pakai plastik cover portfolio pastu gunting kasi selit kat atas tudung muka pun ada..tok tak??..hihi..(mohon ngaku yer sape yg pernah buat masa zaman skola tu..hahaha) jadinya zaman dah moden..dah dicipta sesuatu memudahkan kaum wanita untuk keraskan tudung..dok ler pakai lilin² bagai lagi kan..hakhak..so meh aku nk kongsikan pada korang..

Tada...ini lah dia..
Spray fabric strach for keras² tudung..baju kerja pon boleh..
biasa baju kerja badan b'unifom lah slalu nak kekal keras n tegang²...opss..jangan pk lain ok..hihi

Cara² pon ada blakang bottle spray

Kasi gosok tudung tu..
pastu spray mana yg nk dispray okey..nnti keras tegang lah tudung tu..

tadaaaa..siap kalo dah pakai molek noh hah..xler kendur²..lembik² lagi..hahaha

Rahsia yang nk dikongsikan ni pon..adik ipar yg ajar..aku ni lahai..g kerja jer pakai tudung..kekadang geram xslalu pakai tudung asik lembik lah x betul lah..naik nyampah kita..hihi..so korang try lah spray ni tok memudahkan korang pakai tudung zaman moden skang ni..Beli kat mana??aku beli kat maiden jer..sebab dekat ngan kawasan uma..kalau korg mana² pasaraya ada kot..cari jer..mesti ada..kat tesco ke ,gaint ke, cube lah cari eh..Harga x mahal pon..sebottle dalam RM6.90..Mampu miliki lah..

key dah habis cerita..TAJUK cerita main bedal jer..x tahu nk letak tajuk ape..hahaha...k dah tq for reading bye

cerita cinta..
ashashmaWithLOVEadha
CeritaCintaDatangDari_HATI

Saturday, 8 June 2013

Apa yg saya SUKA..:)

Assalammualaikum..

La ni aku mau cite "Apa yg saya SUKA"..suka ape? nk cite la nih..key sebenarnya aku nk cerita pasai mekup yg selalu gemar pakai sampai la ni..tu je..hihi..saje nk memenuhkan blogger aku nih.. :P

key aku suka sangat pakai bedak Ronasutra minerul makeup mcm pic kat bawah ni dari tahun 2009 lagi..tak tahu kenapa..ni pun akk aku yag hajo pakai bedak ni..sampai skang terus kekal pakai bedak ni n aku sendiri kenapa aku selesa dgn jenama bedak ni..yg baca blog aku nih cube lah try..hihi..

Ronasutra mineral makeup..

Yang pic kat bawah ni pulak..Lips collegen dari D'Herb..Ni pon kakak aku yg hajo pakai dari tahun 2009..why..sbb bile pakai nutural bila pakai..sama mcm lipbalm di pasaran tuh..tapi aku suka pakai lips collegen ni sbb bibir aku ni x tahu kenapa hitam..x hisap rokok pon leh hitam..kan pelik tuh..so pakai ni lips ni secara magik nya jadi merah semulajadi...hahaha..mau keajaiban nye beli lah 1 ye..hihi

Lips Collegen D'Herbs

Pic Lipstik ni dari Stage..warna die aku suka sangat sbb nature..x over pon..masa beli ni offer clean stok..aku mana lah mampu nk li yg mahal²..dapat clear sok pon jadi lah..n yg cokolat tu for shading kat batang hidong..konon nk mancong..hah pakai la ni..hihihi..

Lipstik Stage + shading

Haa..pic bawah ni pulak Naturator cream..ape tu?? die mcm foudation lah..tapi kering punya..pakai nih..fuhh..kate org mcm mekup andaman nanti..meletoopp..hahaha..katernya..hahahahaha..ketawa lagi..ye kot..tapi aku pakai tipis jer..naturator ni ringan jer kalo pakai..macam x pakai jer gasenye..jerawat..sume tutup x nampak lah..nk cube ha beli lah kan..hihi..jimat pon jimat..setahun pon x habis ko..kelass..jimat nk mampus aku ni...hahaha..tapi cream ni aku pakai masa jalan² dating ngn husban jer..sbb skang ada pakai cream pencerah so kalo pakai ngn ni takut lain pulak jadinya..

Naturator cream

ni hasilnya pakai 
naturator cream + bedak ronasutra + lips collegen + lipstik cokolat + shading..

Key ni pic cream SF Beuty.. aku beli ngan member aku kat kampung..die jual n die pakai..so aku pon terjebak pakai produk ni..selama nih mcm² aku pakai krem tah ape jadah tah tapi x pernah bkesan..tapi kali nih aku beli krim ni fuh..confiden..bekesan beb..teruja gila..selama 2 tahun aku x pakai krim pcerah muka 1 pon..aku just pakai bedak n naturator tuh lah..krim pcerah xpakai..sbb x pecaya coz x bkesan kat muka degil aku ni..hahaha..kali ni bkesan sangat..mula² memang seksa la mgelupas kan..proses nk mcerah kn yg kusam..gini le kena tgung sakit sikit..lama² dah ok..cerah dah..cume jerawat aku mmg jenis degil masih jap jap tumbuh..biasala..tiap bulan mesti tumbuh..tpi x pe..pakai krim ni kecut sikit lah..sebenarnya kena pakai sabun die..tapi x cukup wet nk li 1 set..hihi..so pakai jelah sabun beras akak opis jual..hihi.murah sikit..

Sf Beuty

Hasil 3 bulan jerkk..jerawat jer x hilang lagi..
Masih ada bekas² jerawat lopak² masa sekolah lagi x hilang..
sukarnya nk hilang licin mcm telur..hmm..geram mak..xpe sabar sabar..
ni pun pic tak pakai mekap foudation naturator pun..
just pakai cream siang bedak n lips collegen saje
nk beli lah krim sf beuty tu..
saye tolong promot :)

2 bulan pakai Krim SF beuty


Pic bawah ni pulak..baru jer beli..yeahhhhh..suke sangat dapat koleksi ronasutra..Yg ni BLUSHER tau dari produk ronasutra..pakai mcm blusher yg slalu korg pakai tu..tapi jenis blusher tabur..I LIKE IT.. ..~..~ .. muka teruja :P
Mineral Blusher Cheek Colour

Pic bawah ni pulak lotion..wahhhh..ini terjebak si budak pritikal opis aku lah..si ana ni pakai wangi giler..so aku pon beli..hahaha..skan pakai lotion ni..like minyak wangi gitu.. :)..murah gilerrrrr... li kat cosway..pakat reramai beli okey..hihihi
Hand & Body Lotion 

Yang bawah ni Minyak rambut..memandangkan aku ni x rebonding x wat curl so li lah minyak ni..kureng lah kembang² siamang rambut nih..hahaha..best pakai ni..try jgn x try..
Loreal Anti Frizz

Maskara ni pulak baru saje nk mencuba..sbb dari jenama produk D'herb..sbnanyer aku nk kompol koleksi dari d'herb..so cubelah pakai maskara ni..okey..murah jer x mahal pon..nk besihkan pon senang jek..

Maskara Arab D'herb

okey dah habis cerita topic "apa yg saya suke" hihihi..pbaca blog..tq yer sudi singgah..:)

cerita cinta
ashashmaWithLOVEadha
CeritaCintaDari_HATI

Brother "H" with Sister "H" katernye..

Assalammualaikum..

Kabare u all..hak hak hak..Bahasa jawo kuo dah..ohhh yeeeaaalah..org jawa tapi x tahu ngomong jowo nk ngomong jowo..Eh ape melalot nih..dah dah dah key sambung cerita.. Arini mau saje² nk kongsi cerita mlm haritu saje ikot en.somi g ape tah jumpe² dak² HONDA ES..sooo saje je la boring ikot jelah ape aktiviti en.somi tuh..(wajib kaji selidik..hahaha).. blueekk :p

Tak silap malam rabu kot..lupa lah..hihi..Lepak² kat Taman Tasik Merdeka Johor Baharu..Mula² bosan la gak masa kat kedai makan tu..penah lak aku join² mcm ni..lak tu kenal lak budak² "H" ni..Pastu kua katernye nk ambik pic..WHAT??? ambik pic!!! oh yeahh.. i love photoshoot.. so dapat lah koleksi ambik pic kete² diorg..hahaha.. tapi tetap fail ambik pic waktu malam..chooiii..harus p'baiki n sentiasa belajar lagi shoot waktu malam..dumn!!!..

k jom cuci mata..scroll scroll jgn x scroll.

Brother "H" with Sister "H"
Kate en.somi ada gurl sorg ni mmg dah lama join club H ni.
wow!! sorg perempuan saje ker?? 
kaye sungguh gurl ni ek..kikkiki.. opsss.. :p
Oh ye x lupa yg baju merah dari kiri no 2 bediri tu tuan kepala club "H" ni..
en.somi lah yg habak sama aku..
ni ada yg dah balik n ada yg x dapat join..
ramai lagi ni x ada dlm koleksi pic aku..


saje ambic cengini..

hah yg tengah tu kete en.somi..

xpandai aku nk ambik pic banyak² kereta..x muat wey..

hah..sister ni lah yg aku ckp tadi..0ne gurl saje join club "H" nih..
yang pakai baju biru..sbla die tu peneman sis tu lah..
adik die kot..muka sama jer..x sempat nk bebual..
segan mak..

ni kereta owner kepala club "H" ni..
aku baru ikut sari..
x kenal sangat..


curi gambar en.somi nk uplod kat instagram..hihi

hah..combine pic colour kasi edit lah..

Key..dah habis cerita..next time kalo mereka ada jmpa siang aku mau ikot..sbb aku ni nk ambik pic saje..hahahaha.. kalo siang mngkin aku pandai sikit nk clearkan pic nih..kalo malam..faill say..fuhh..k dah lah dah bye..thanks for reading ya..

cerita cinta
ashashmaWithLOVEadha
CeritaCintaDatangDari_HATI

Wednesday, 5 June 2013

HONDA vs SAGA BLM

Assalammualaikum..
Hii..kali ni nk cerita Mr.H & Mrs.Saga..dah lama nak update pasal HERO ni..baru ni nk update....:)
Mr.H tu hubby punya..Akhirnya dia dapat juga Mr.H ni ikut sama mcm kawan² die..Dumm...katenye mmg dah lama die nak kan kereta ni..bukan ikut² kawan..katernyer... (angkat bahu muka cebik tangan kat bahu ~..~ )
K..redhoo jelah..yg penting die x jual Mrs.Saga..n selagi die boleh bayar tiap² bulan..dah Alhamdullilah..memandangkan tempat kerja dia alhamdullilah rezeki melempah..boleh la pakai 2 kereta..rumah jer x dapat² lagi..sabar..inyaallah dapat jugak satu hari nanti..amin

Ni pun Mrs.Saga pun die yg bayar..HAHAHAHA..aku tukang pakai jerk..aku mintak motor skuter x kasi..katernye bahaya nk pi kerja tu..bukan jauh pun kan..tapi yelahhh..ikutkan jerla katernye..dah die yg bayo kan sume..lalalala :)..layan. :P

Okey buat masa sekarang masih xada masalah hutang tiap bulan..Alhamdullialah..moga bkekalan rezeki yg melempah nih..amin..


aku x tahu ape ke peten kete ni..aku tumpang naik jer..

yg ni aku pakai pi kerja..aku sedap pakai die tukang bayo..HAHAHA

Rumah sewa kecik tapi ada 2 biji kereta..dalam rumah ada sebijik motor 125z mak aku kasi masa kami hilang motor..nk g keje pon susah dulu..alhamdullilah skang x da masalah lagi..moga rezeki sentiasa ada.. amin.

WNA 8504 ..Beli hutang seken hand jerk..

JMN 6257
yg ni li baru..no seken hand..sayang nk jual si jantung hati ni..

hmm..saga lah paking luo ek?? ~..~ ..
xla gilir² semingu Mr.H kat lua seminggu Mrs.Saga kat dalam..

Spotrem baru katernyer..k lantak lah.aku x tahu pasal kete pon..

K dah habis ceritaa..malas nk cerita panjang²..sampai disini sahajalah cerita aku..k dah bye..
(Moga rezeki murah kepada kami..amin rabbalalamin)

Cerita Cinta
AshashmaWithLOVEadha
CeritaCintaDatangDari_HATI