Posts

Showing posts from June, 2013

Saya dah ada ANAK baru...

Image
Assalammualaikum..
Hai..thanks singgah myblogger..harini aku nk cerita pasal miaw miaw..jangan terpedaya ngn tajuk cerita ye..Inilah punca aku sakit kepala sampai ke harini..sebabnya...ada anak kucing dok pekik² memalam kat luo uma..mungkin sejuk kot..fuhhh...aku ni pantang sikit benda yg mbingitkan & bau yang busuk terlampau..memang lah aku akan sakit kepala sampai x tahu bila akan okey..ni punca si tenit nih lah kepala aku sakit..bingit lah bunyi die miaw miaw miaw..xlena tidur aku..grrrrr....sape lah yang buang anak depan uma aku ni..lagi lah aku sakit HATI..agrhhhh..stresss mak!!
Tetibe teringat masa ning masa kecik..fuhh..bising mcm ni jugak lah..tapi dalam rumah pon masih nk pekik²..macam org dera die plak dok pekik²..sakit pale dibuatnya..so skang giliran si tenit la pekik²..omaigat..bermula cerita lepas nih........
Minggu nih mmg aku tidur sendirian sbb en.husban kerja malam..sebelum aku masuk tidur aku jenguk jugak lah si tenit nih kat luo uma..kasi dia susu kambing n ma…

" Tutorial Bawal Purdah acah acah " :)

Image
Assalamualaikum..

ngeeee..gedik melanda di musim jerebu..disebabkan mykazen request wat "Tutorial Bawal Purdah acah acah" dimusim jerebu ni..maka aku pon dok ler pakai tudung sambil ambik gambo..hakhak.. but what acah acah?? acah acah is a bahase kampung aku..orang jowo..acah acah tu ala bajet konon².. heee...so ambik gambo pakai tepon je ek..so kabur la yer..dah asal boleh sudah..jom try..

tapi sebelum pakai tudung bawal pakai la mask dulu..baru pakai tudung..sebab tudung ni tipis sangat..aku x pakai sebab xdapat lagi mask nyer..so sblm dapat tutuplah pakai tudung dulu eh..

Step 1 pakai tudung macam biasa..mcm gambo aku ni lah.. pastu
Step 2 Tudung bla kanan ke kiri ke xkisah lah.. pin kan kat bahu sebelah.. dah tu
Step 3 Ambik sebelah tudung yg belum pin tuh..
Step 4 Pin kan tudung tu ke tepi sebelah kiri ikut paras telinga... haaa..mcm aku tunjuk gambo ni lah.. adoi..aku nk hajau pon x reti sangat cane nk cakap..hiii paham² je la contoh gambo ni..
 Step 5 Dah pin tu ambik…

Musim jerebu june 2013

Image
Assalammualaikum..
Wink..wink..wink..Musim jerebu kembali lagi tahun 2013..sakit pale, sakit tekak, batuk pening sume ade..arghh..sempot rase dada mak nih hah...
Kat kawasan tempat kerja aku (PELABUHAN TANJUNG PELEPAS JOHOR BAHARU, PTP) dah ditimbus oleh jerebu terlampau..OMG!!!..Moga cepatlah musim jerebu hilang..amin
Pandangan dalam kereta..uhh..
Pandangan dari pantry opis aku..
Mask! Mask! Mask! pleaseee...  Okey mask kat farmasi gelang patah sume habis..omg!!.. masih x dapat lagi mask..sementara tuh pakai ler purda² bagai nih..hahaha.. itu pun xboleh cover jugak..jerebu terlalu tebal..kena dapatkan juga mask tu ye..bahaya..demam batuk sakit tekak akan merebak tau..Mata pon jaga juga..kalau ade spek tu pakai ye..
hak hak..ni wat kerja rutin harian sempat nk ngambik gambo.. layan purdah jap cover mulut n hidung.. :)
Kepada pembaca blogger aku..jika kawasan kome sume dilanda jerebu maka pakai lah mask untuk menjaga kesihatan badan anda..Kurang² lah keluar jejalan musim jerebu ni yer…

Bagaikan Lilin..

Image
Assalammualaikum...

Hai..harini aku nk kongsikan pada korang sesuatu..Apakah?? ni hah..benda alah untuk keraskan tudung agar tudung dipakai x jadi lembik-lembik tu... Kekadang sesetengah tudung cantik zaman moden nih dah ada jenis cotton kan..so susah nk pakai..Kalau dulu² zaman skola nak keraskan tudung skola pakai lilin..konon² nk kekal molek dari pagi sampai balik skola la..(bajet²)..kiki..klako kalo dikenang zaman skola dulu..hahahaha.. pakai lilin pon jadilah..Yg ada pakai plastik cover portfolio pastu gunting kasi selit kat atas tudung muka pun ada..tok tak??..hihi..(mohon ngaku yer sape yg pernah buat masa zaman skola tu..hahaha) jadinya zaman dah moden..dah dicipta sesuatu memudahkan kaum wanita untuk keraskan tudung..dok ler pakai lilin² bagai lagi kan..hakhak..so meh aku nk kongsikan pada korang..

Tada...ini lah dia..
Spray fabric strach for keras² tudung..baju kerja pon boleh.. biasa baju kerja badan b'unifom lah slalu nak kekal keras n tegang²...opss..jangan pk lain ok…

Apa yg saya SUKA..:)

Image
Assalammualaikum..
La ni aku mau cite "Apa yg saya SUKA"..suka ape? nk cite la nih..key sebenarnya aku nk cerita pasai mekup yg selalu gemar pakai sampai la ni..tu je..hihi..saje nk memenuhkan blogger aku nih.. :P
key aku suka sangat pakai bedak Ronasutra minerul makeup mcm pic kat bawah ni dari tahun 2009 lagi..tak tahu kenapa..ni pun akk aku yag hajo pakai bedak ni..sampai skang terus kekal pakai bedak ni n aku sendiri kenapa aku selesa dgn jenama bedak ni..yg baca blog aku nih cube lah try..hihi..
Ronasutra mineral makeup..
Yang pic kat bawah ni pulak..Lips collegen dari D'Herb..Ni pon kakak aku yg hajo pakai dari tahun 2009..why..sbb bile pakai nutural bila pakai..sama mcm lipbalm di pasaran tuh..tapi aku suka pakai lips collegen ni sbb bibir aku ni x tahu kenapa hitam..x hisap rokok pon leh hitam..kan pelik tuh..so pakai ni lips ni secara magik nya jadi merah semulajadi...hahaha..mau keajaiban nye beli lah 1 ye..hihi
Lips Collegen D'Herbs
Pic Lipstik ni dari Sta…

Brother "H" with Sister "H" katernye..

Image
Assalammualaikum..

Kabare u all..hak hak hak..Bahasa jawo kuo dah..ohhh yeeeaaalah..org jawa tapi x tahu ngomong jowo nk ngomong jowo..Eh ape melalot nih..dah dah dah key sambung cerita.. Arini mau saje² nk kongsi cerita mlm haritu saje ikot en.somi g ape tah jumpe² dak² HONDA ES..sooo saje je la boring ikot jelah ape aktiviti en.somi tuh..(wajib kaji selidik..hahaha).. blueekk :p

Tak silap malam rabu kot..lupa lah..hihi..Lepak² kat Taman Tasik Merdeka Johor Baharu..Mula² bosan la gak masa kat kedai makan tu..penah lak aku join² mcm ni..lak tu kenal lak budak² "H" ni..Pastu kua katernye nk ambik pic..WHAT??? ambik pic!!! oh yeahh.. i love photoshoot.. so dapat lah koleksi ambik pic kete² diorg..hahaha.. tapi tetap fail ambik pic waktu malam..chooiii..harus p'baiki n sentiasa belajar lagi shoot waktu malam..dumn!!!..

k jom cuci mata..scroll scroll jgn x scroll.

Brother "H" with Sister "H" Kate en.somi ada gurl sorg ni mmg dah lama join club H ni. wow!!…

HONDA vs SAGA BLM

Image
Assalammualaikum.. Hii..kali ni nk cerita Mr.H & Mrs.Saga..dah lama nak update pasal HERO ni..baru ni nk update....:) Mr.H tu hubby punya..Akhirnya dia dapat juga Mr.H ni ikut sama mcm kawan² die..Dumm...katenye mmg dah lama die nak kan kereta ni..bukan ikut² kawan..katernyer... (angkat bahu muka cebik tangan kat bahu ~..~ ) K..redhoo jelah..yg penting die x jual Mrs.Saga..n selagi die boleh bayar tiap² bulan..dah Alhamdullilah..memandangkan tempat kerja dia alhamdullilah rezeki melempah..boleh la pakai 2 kereta..rumah jer x dapat² lagi..sabar..inyaallah dapat jugak satu hari nanti..amin
Ni pun Mrs.Saga pun die yg bayar..HAHAHAHA..aku tukang pakai jerk..aku mintak motor skuter x kasi..katernye bahaya nk pi kerja tu..bukan jauh pun kan..tapi yelahhh..ikutkan jerla katernye..dah die yg bayo kan sume..lalalala :)..layan. :P
Okey buat masa sekarang masih xada masalah hutang tiap bulan..Alhamdullialah..moga bkekalan rezeki yg melempah nih..amin..

aku x tahu ape ke peten kete ni..aku t…