Friday, 25 April 2014

Percutian ke Pulau Perhentian Kecil Terengganu

Assalammualaikum..

"Allah is the Best Planner!!!.. Ada hikmahnya kami belum ada kehadiran si Dhia, Maka aku akan bercuti semahu²nya dengan suami tercinta dan aku akan cipta kenangan bersama² sebanyak mungkin..Insyaallah dan suatu hari nanti aku akan bawa si Dhia bcuti bsama² amin"

Waaaaaaahhhh...seronok giler bcuti ke pulau perhentian..Pulau yang sangat cantik..Jernih sangat²..Subbhanallah..Kebiruan airnya sampai tak nak balik Jb dah..Macam dah tak payah g pulau luo negara lagi dah..Habiskan bercuti kat Pulau² Malaysia dulu nih cfm giler terpegun sampai la ni..hok aloh..Nih gara² mysister tak sabar nak pergi becuti lah ni aku terjebak follow die..Tapi aku tak g ngan die..die g ngn kawan² die dua minggu lepas..So aku tak tahan tgk pic² die dan akhirnyaaaaaa aku pujuk en.suami bercuti kesana dan terus booking resort..KAKAHKAHKAH..maafkan ku en.suami kerna turuti kehendak minatku.. (senyum sampai nampak gusi (^_^) )

Ok ok ok ok dah sambung cerita lagi..Tiap kali aku nak g becuti sesuatu tempat tu mesti aku akan google dan google cara nk g sana, tmpatnye macam mana, lokasi die, pakej yang mana murah dan paling bajet...aku akan servey servey dan ambik info knowlage dari sesiapa yg pnh g atau pon google utuk pengatahuan aku..nanti sampai sana tak lah blur sangat hala tuju nyer kan.. (*_*)..hihihi

Ok Pulau perhentian ni besar terbahagi kepada dua iaitu Pulau perhentian kecil dan pulau perhentian besar..Aku tak pasti ape beza perhentian kecil dan perhentian besar..yang pasti sana sini mmg mat salleh ade je bpeleseran dipantai dengan bikininya..kuikuikui..syok cuci mata ye..Tak kelip² mata laki aku dok perhati..kikiki..anak² muda melayu pon ade juga pakai bikini je negok nye..molek gak nye kulit nye yg bkerak tu..kahkahkah..biarkan malam masih muda katenyer..biarkan mereka bseronok..Suatu hari nanti berubah lah tu ye tok..Ok sambung cerita, pilihan aku utuk bercuti adalah perhentian kecil.tak tahu knp aku pilih perhentian kecil.tp korg bleh jer nk g resort lain yg betul² tepi pantai..yang santai² gitu..terpulang pada masing²..Sbb mmg banyak resort kat sana..aku pilih ni pon dah sebenarnya tingal satu bilik jer..So sambo jelah dari kempunan nak kesana..hewhewhew (>_<)

Aku tolong google kan resort yang aku tahu lah yer..lepas tu pilih la mana korg nk stay..no tepon tu sume aku google lah ye..klu nk pasti korg google sendiri resort² tuh..ok jom scroll (^_^)

Perhentian kecil :
1. Shari-la Island Resort (09 - 6977 500)
2. Ombak Resort (09 - 6911 002)
3. Maya Chalet ~
4. Amelia Chalet (09 - 6911 005)
5. Senja Resort (09 - 6977 990)

Perhentian Kecil / Long Beach:
1. D'Lagoon (019 - 9857 089)
2. Moonlight Chalet (019 - 9269 441 / 019 - 9858 222)
3. Bubu Resort (09 - 6911 333)
4. Panaroma Chalet (09 - 6911 590)
5. Matahari Chalet (019 - 9142 883
6. Cempaka ~

Perhentian Besar:
1. New Coconut Chalet (09 - 697 4982)
2. ABC  ~
3. Tuna Bay (09 - 6902 909 / 09 -6902 902)
4. Abdul,s Chalet (019 - 9127 303)
5. Flora bay (09 - 6911 661)
6. Fauna Chalet (09 - 6911 607)
7. Samudera chalet (09 - 6911 677)
8. Awana Resort ~

So pilihan kami pakej Ombak resort sbb masa tarikh nak pergi tu tu saje yang tinggal..hukhukhuk..tp tak pe cantik juga resortnyer..puas hati..cuma bilik tak view depan pulau..tak apa kami ok jer..Dan utk pgatahuan korg kami ambik pekej dgn Perhentian Kecil Servis En.Shahdi 016 900 1228 / 019 977 8222 Dyana Azman.. sbbnyer aku jumpa link die kat instagram..hikhikhik..so book lah ngan dio.. (^_^)

Hmmm...Perjalan kami sangat panjang dan ceritanyer pon panjang b'jela lah..sanggup tak sanggup lah korg baca..kikiki... Ok aku pergi sana naik bas jer ko..kematu bontot 8 jam dalam bas.. HAHAHAHA..Berangan nyer nak naik flight tapiiii mahal..tak mampu lah..kami bcuti mmg suka save bajet..kalu korg nk naik flght juga rancanglah awal² jgn mcm kami 3 minggu nk g baru sebok nk booking lah cek flight lah..mmg resort full n flight mahal la kan..so jalan terbaik naik bas sbb duit mahal² bayar flight leh wat bnd lain lagi..tol tak..layannnn...nk sgt bcuti..HewHewHew

Ok bermula lah cerita perjalan ke sana..kami naik bas ape tah RM48.00 seorang bas tu nama ADIK BERADIK..sbb tu jer bas yang tingal tok ke sana..kami naik dari larkin pukul 10:30 malam dan tiba ke hentian bas terengganu kol 6:30 pagi..Aku ofcoz x leh tido myby x sabar nk sampai n masa tu hujan..takut mak nak..jalan pon bengkang bengkok..serammm..tp alhamdullilah sampai juga..amin..

Alhamdullilah sampai juga kat Hentian bas Kuala Terengganu

masa menunggu bas ting ting

ni lah bas yer..cari bas S.P Bumi ya..ade tulis K.Besut

Pejalan bas ting ting ni ada time k..jgn terlepas masa.. :)
6.45 am, 8.00am, 9.00am, 10.00am, 11.00am, 12.00pm, 1.00pm, 2.00pm, 3.00pm, 4.00pm, 5.00pm, 
and last bas kol 6.00pm


hikhok..last naik bas masa tingkatan 5..bila naik bas balik mcm teruja..kikiki

selfie sikit

hihihi..excted ko ..muka putih..dah balik..kilat hitam sume hade..kikikiki

Tapi sebelum kami naik bas ting ting ni ade story..Sampai² jer Hentian bas..Ade pakcik² sape tah tggu dpn bas tanya nk kemana..saje jerlah tanya bp naik ke jety kuala besut..haaaaa die ckp RM120 satu taxi..mampus..mahal ko..tanya taxi pun ratus²..mmg tak lah nak naik dok membazir nak sampai ke jeti tu je...Sedangkan boleh naik bas seorg hanya RM10.80 sahaja..pilih lah mana yg terbaik ye..pilihan kami is bajet vacation..pilih naik bas saje.. :) ( tapi pinggang mcm nak patah sbb dari jb ke ganu 8jam sampai ganu naik bas lagi dlm 2jam nak ke jeti besut..HAHAHAHA)

Dalam pjalanan ke jeti mmg jauh..terlelap kejap..sebelum tu tgk² pkampungan kat situ..cantik tenang jer..pastu sampai tertido akhirnya sampai ke jeti kuala besut..yeahhhhh x sabar...dan sampai jeti kami terus call agent pelancongan kami ambik tiket boat pulak sbb dah include dlm pekej kami.. 

tiket speed boat kami pergi dan balik..kami x payah bayar..sbb dah siap dlm pekej..klu korg g xde dlm pekej..tiket boat sorg RM70..sana tak pakai ferry..naik speed boat jer..aku tak lah blur sangat kan sbb dah dah google ambik knowlage sblm nak kesini.. (^_^)


beli tiket area² kat jety tu..korg kena rajin jalan² kat jeti kuala besut tu k

Sebelum kami tggu boat kami sampai kami cari tiket bas balik JB dulu kat area jeti besut.sebab masa kami sampai kat hentian bas terengganu tu kaunter tiket tak buka lagi..so kami beli kat jety saje.tapi harga tiket tambah 10% dari harga tiket seorg (RM67 + 10% = RM73.70) myby sbb ejen kot..kami beli tiket kat situ dah tak naik kat hentian bas terengganu lagi kami balik naik dari hentian Jertih..taxi bas sume ade..tak ada masalah..tpi sblm kol5 jer ade..after tu dah tak ade bas or taxi lagi dah..so set timer pjlanan korg ya..ok lets go naik boat..yaaahooooo...eh jgn lupa makan dulu sblm naik boat sbb kat sana makan mahal..hihihi..kat jeti tu kedai makan murah² jangan risau..kami makan baru RM9.00 makan siap air ya..:)

ok lets go naik speed boat..

ehhh nanti jap lah sabooo ehh..bayar tiket marine dlu sorg RM5 saje..ok dah tu baru let's go... :)

Tips g pulau perhentian..disarankan pakai beg dokong saje..tak payah nk beg tarik bagai..sbb nyer sane resort btema pasir..jap g tarik² beg rosak plak..adeh..sian beg tu pakai tarikkk aje.. macam kena dera..(^_^)

Yeaaahhhh dah sampai dah..yahoooooo!!!!(teruja giler)


 

sampai² jeti pulau perhentian jer terus selfie..sbb terlalu teruja ngn kebiruan airnye...ahhhhh..rindu 




view resort kami dari jety..dah nampak dari jauh dah..xpayah cari jauh²..hihihi

depan resort selfie lagi..hahaha


toilet pon bkunci.sbb x kasi org lain guna kot..kemain beso lagi keychain die..:)

view dpn Ombak Resort Pulau Perhentian Kecil 


ni view mgadap laut plak..cantikkkk tak..ohhh jatuh cinta terus.. :)

Pas selfie terus g reception ambik kunci..tapi kn tggu dalm 2 jam gak lah..sbb check in kol3..sampai kol 12..hohoho..so kami makan² dulu kat cafe ombak tu skali makan kentang goreng ngan fresh oren & mineral botol saje kena RM15..pengsan tak???? ok redho sbb mmg tahu sane mmg makan tip top mahalnyer..hokhokhok

akhirnyadapt kunci yeahhh..rest² jap..




bilik cantik bersih..toilet pon bersih ade air panas ok puas hati..ngam



jalan²..manja² gedik² ngn laki jap..hihihi

restoren Amelia..Wifi free tau..makan sedap juga kat sini..






lepas rest² jap kami keluar jejalan sbb hari petama buat aktiviti sendiri..dan aku ajak le en.laki kuar cari makan petang dalam kol 5 gitu lah...lapooo ler..tak tahu knp asik lapa saje..hiihi..kami oder makan nasi goreng paprik, chiken cop, air fresh oren tapi rasa air sunquit HAHAHA total RM25.00 kat restoren Amelia..hikhok..jalan² pastu mandi² golek² kat pantai..kikiki..sampai ke petang kol 7 pastu kami balik resort..malam pulak aku ajak keluar lagi utk makan malam tapi en.laki penat..die tido tak nyado..hukhukhuk..sedih jer.. aku ape lagi..perut mintak diisi.keluar sorg²..beli saje kat makanan kat cafe ombak tu..ok nak tahu tak Nasi goreng kampung satu harganyer RM10.00 hmmm dapnyer..HAHAHAHA..pengsan ..beli jer lah dah lapo kan..:)

Ok habislah story hari pertama kami kat Pulau Perhentian Kecil..

*********************************************************************************

Sambung kembali Hari kedua kami disini..Jom scroll..

Morning..time to breakfast pastu g snokling..yeahhh..
Sarapan pagi kami kami keluar dalam kol 8..sbb snokling dalam kol 10:30 pagi..pastu kami nak kena tunggu kat check point snokling pulak..:)




Sarapan pagi simple yang ada dlm pakej diberi..roti bakar, nasi lemak, hotdog, nuget fish ngan koko crunch..makan² sume selera mat saleh ala² "westen food" digabungkan dgn sarapan org malaysia nasi lemak..ngam pekena air kopi...

ok lepas makan kami terus ke chek point snokling..tapi sebelum tu kami macam biasa..selfie lah..sbb dah beli monopod..kikikiki...layan...
Depan resort kami (^_^)
Depan resort pulak..kikiki

ok lets go snokling :)


eh jalan² ade lak papan tanda nih kat depan restoren mama's bsebelahan restoren Amelia..
Taxi servis ni aku rasa taxi snokling kot..tak pon taxi g pulau sebelah..(pakai teka je ek..kikiki) tpi setau aku aku baca blog orang lah taxi service ni fungsi die taxi nak ke long beach masa dari jeti besut nk check in kat loang beach...tpi yang ni tah lah..aku pon tak tahu..HAHAHAHA..




ok ok ok.. gambar atas nih masa kami tunggu orang nak bawa kami snokling..kikikiki..sebelum tu Selfieeee sampai lebam..HAHAHAHAHA..nk nampak pokok lah..nk toleh blakang nampak laut lah..pastu nk post baring lah..post baring ni dah lama plan, pastikan aku buat selfie baring atas pasir..sbb rasa owwwsemmm..KAHKAHKAHAKAH..akhirnya jadi pon selfie baring..laki aku layan kan aku yang kuat selfie..hihihi..org tepi² yang tunggu snokling pon tgk kami..sampai malu laki aku..HAHAHAHA..ape² pon Thank you sayang kerna memahamiku.. (aku terlalu happy sampai nampak gusi..hikhok) ..(~..~)



ok jom snokling..
picture ni mmg aku plan juga..berani tak berani lah pegang HP atas boat laju.HAHAHAHA..akhirnya satu gambar yang cantik..suka suka suka..sampai nampak gusi..
(Gusi riang besama orang tercinta katenyer)

Ok snokling kami start dari kol 10.30pagi sampai ke kol 6.00petang..snokling sampai lebam..HAHAHAHA.. Sebabnyer ade 5 check point..Wahhh seriusly best giler seharian snokling banyak tempat..:)..point² nyer..

1.Coral Garden
2.Turtle Beach
3.Shark Point
4.Fishman Village (tempat makan kami time snokling)
5.Romantic Beach
6.Light House


Poit pertama kami selfie kat Coral bay..sbb masa ni tak ada kemera air..
so atas boat saje..kikiki..jadilah dari tak ada..


Ok time check poin ke dua ni kat turtle beach..
hohoho..time nak kejar penyu ni ramai sangat orang kejar...best giler..teruja giler first time tgk penyu depan mata..sampai tak boleh nak kejar sampai mana laki aku aku cari pon tak nampak..HAHAHA..Last² jumpa laki ade dekat² dgn aku juga sbb masing² kejar penyu bselerak dengan org ramai masa nih..kenangan tol..tapi kan kalau nak tahu kejar boleh tapi tak boleh sentuh penyu tu nanti kena saman..hewhewhew.. hmmmm.gambar aku bkn yg buat peace tu tau..dok perhati² cari² mana aku..tu haaaaa kat tengah² blakang penyu pakai baju lengan separuh tu..ada lah dari tak ada..cisss...Rugi tak bodek banyak² bgambo ngn abg man..hukhukhukhuk





pic aku tak ada..sedih kecewa sbb tak tahu kenapa jauh dari abg man..yg ada en.laki jer..yang pakai life jeket tu..sbb aku tahu die dlm group snokling kami laki aku jer lelaki pakai life jeket..hihii.. (^_^)




Check poin ke empat, kami ke Shark point..
Fuhhh..macam tak nak turun sebab ombak kuat masa ni..abang man cakap jangan berenang jauh² sebab ombak boleh tolak kita ke tengah laut jauh dari boat..ohhhh..serammm masa nih..tpi kuatkan hati turun gak..sbb nak sangat tgk shark depan mata..wahhhhh..teruja ko..betul² dpn mata ada 5 ekor..die pusing² kat bawah kaki kami..arghhhh ngeri...dalam hati jangan makan aku tau..HAHAHAHA..tpi sbnanyer jinak ke tak shark ni..kat laut kot..bkn kat kolam..aje giler..tpi best sangat² poit kita pergi sume nampak dengan mata kepala sendir..terbaikkkk lah...pastu kami naik awal sebab dada aku dah tak tahan..macam semput nak temuntah pon ade..ombak kuat sangat msa kat shark poin nih..pat lain ok jer..tenang²..

dah sampai fishmen village first skali mesti nampak pondok polis pulau perhentian..haa..die mestilah nak sekeping gambar..nak sangat ambik pic kat sini..tak tahu kenapa.setiap percutian kot mesti ade pic dpn balai polis..hohoho..ye lah sayang..b ambik gambo yer..












ok time ni plak kat Fishman Village..
kami makan pekej yang tersedia ada (makan nasi, ikan masak sambal, sayo kobis n sup ayam) 
& tambah beli sendiri pisang goreng kopok lekor dan ABC modal hanya RM8.00.
Goreng pisang, kopok lekor ngn ABC tak termasuk pekej..kami beli kat depan warung yang kita dok makan..kat depan² tu jer..pastu aku mcm bisa selfie kat sini..cantikk air biru giler..teruja giler² ah..Jakun pon yer..hahaha..tapi panas..wahhh..itemmm kulit..hikhok..eh jangan lupa bawa duit tau g snokling sbb kalau korg tak ambik pekej, makan pakai duit sendiri..kami pon walaupon makan ade dalam pekej kami beli jugak..sbb sini orang nak baru die goreng..panas² freshhhh..dap hmmm dap..tu yg rasa nak beli.. (^_^)







HAHAHAHA best giler dpt terjun.. (>_<)



Ok zoom sikit...Yeahhh bebeh..best sangat²..ni baru dipanggil i jump you must jump..hikhok..poyo..
Ni masa kat Light House chek point ke lima..
mmg nanti² kan nak terjun kat sini..HAHAHAHA..lepas terjun terkapai² nak berenang ke boat..hahahaha..So tunggu en.laki terjun soh die tarik ke boat..tpi die tolak..tolak pon tak sampai² boat jugak..klaka giler..tpi puas hati dapat terjun..terbaikkk lah...lepas tu naik boat..ambik equetment snokling kat situ plak..time snokling nih lah baru gambar kami ade kat kemera abang man.. (^_^)






Dapat lah kenangan kami gambar ngan ikan time snokling..best best best..thank you abg man..

yang baju merah tu lah abg man..yg bawa kami snokling.. :)







Last check point..Romantic Beach..HAHAHAHAHA..romantik tak kami..romantik ker..
HAHAHA..poyo..kami tak romantik pon..gambar jer nampak romantik..tpi laki aku tak romantik pon.. xper..alhamdulilah shukur seandainya..hehehe..ok kat sini best sikit pic kami banyak..dapat pic ngan ikan..pastu ngn ikan nemo..banyak giler..comel²..best giler..pastu lepas dah snokling kat romantik beach ni kami  selfie kat area boat..kat situ banyak giler Gamat..aku pon ambik gambo² wat kenangan..hohoho..mula² pegang ok lama² pegang die sedut tapak tangan..yeeeeeee geli ko..terus baling kat laut..hahaha..ok dah habis time snokling kami jam 6 petang..seronok giler..pengalaman tak akan dilupakan.. :)




tiap kali bercuti mesti nak main² kucing..kalau korg perasan setiap entry kami bcuti..mesti laki aku ni nak sentuh main² kucing..pehatl tah..cat lover tol.. (^_^)..tak pe lah biakan die bahagia..




ok dah habis snokling..sebelum sampai resort ofcoz selfie dulu..hihihi..sbb matahari terbenam..cantik ko..mak tergoda.. (*_*) hiihi..ok lepas tu ambik la pic en.laki dari blakang lak masa nak balik resort..nampak lah resort kami duduk macam mana kan..sambil tu tgk pekej bbq tok makan malam ni..tapi kami tak ambik pekej ni pon..kami pi makan kat restoren Amelia..sebab wifi die laju..hahaha..

ok ni dinner BBQ kami..romantik tak ade lilin² bagai tu..biasa jer..macam sweet je pastu ade mak salleh wat show api² dpn meja makan kami..tapi tak ambik gambar..rakam video jer..so nk ngok video tu kn la tgk kat instagram or fb..nk link x reti..hiihi..(instagram: ashashma fb: Ashma Alyman)..dinner kami tak ade dalam pekej yer..kami makan kat restoren Amelia..Die kira 1 kepala RM20 tapi satu bbq jer..so kami ambil sotong bakar ngn udang jer..banyak juga..So total kami makan kat restoren ni RM48 dua orang siap air blender..tapi tak ade pic lak air tu..lambat sampai..hehehe..

Dahhhh..habis untuk hari kedua kami kat Pulau Perhentian Kecil..Yeahhh..Best best best..


*********************************************************************************

Hai good morning untuk hari ke tiga..dah nak balik dah harini..sbb check out kol11am..kami ambik pekej 3day 2night saje..Arghhhhhhh seriusly tak puas kat sini..rasa nak dok lama sikit..tapi kalau nk extend lagi..kuar lah duit lagi..hikhokhikhok..tak apa la..bejet tak cukup..cukup saje 3 ari 2 malam kami disini..esoknyer pon aku kerja..ambik cuti tak banyak pon..hihihi

selfie pagi nk g breakfast..hihihi


So sebelum kami balik..kami makan dulu sarapan pagi yang disediakan dalam pekej..tak lah terlalu lari bajet kami..makan saje terhidang..hihihihi..pastu kami ambil² gambar last untuk kenangan kami kat sini..ade video tapi tak reti link..so nk tgk follow lah my instagram yer..hihihi..







sebelum balik kami ambil gambar wat kenangan last tepi pantai.. (>..<)
lepas tu time check out dah sampai balik resort ambil barang kami..sb sob sob..mcm nak nagis nak tinggalkan tempat ni..

selfie jap depan bilik ombak resort.kihkihkihkihkih



masa sibuk² kemas pack barang..xsedar langsung..en.laki aku ni diam² selfie pakai hp monopod aku..hahaha..so sweet sayang..pandai selfie..hihihi



tak ketinggalan selfie depan bilik..bilik kami naik atas..tingkat 1..
so utk kenangan kami selfieee syatuuu kat dlm resort kami..hihihi



oh ye..papan tanda tu nak g Long Beach..jalan kaki jer lalu dari resort kami..naik bukit turun bukit dah sampai..tapi kami tak sempat nak g..xcukup masa..boat kami kol 12pm..so x sempat lah nak jejalan sana..rasa kecewa sikit lah..sbb kat sana katanya beachnya lagi cantik..kalau g waktu malam best ada function sikit..happening ada club..mat salleh² banyak tertumpu kat sana..sana standart sikit..mahal pon yer..hihihi... dengan hampa tak dapat rasa jejak ke sana pon.sadis..tak apa lah..mana tahu nanti ade orang sponser ke..dapat lah kot ke sana.. (^_^) hihihi.






Sebelum kami naik boat kami dok berehat kat ruang menunggu reception en.laki jumpa satu buku nota macam buku klasik tok tinggalkan pesanan..selak² skali nampak nama BF kakak pulak..tu yang soh en.laki tulis nama kat sebelah muka surat tuh...yeahhh kenangan kami kami tinggalkan dlm buku tu.. :)




Selfie kat depan cafe ombak resort..en.laki nak sangat ambik gambar dgn staff cafe muka macam erin malik tu..bekenan noh ngan staff tu dari first dtg resort nih..hahaha..bkenan jgn jatuh hati sudah lah sayang..n staff laki tu orang filiphine..good servis walaupun die tak tahu cakap melayu..kerja sangat cepat..heee..so moh ler selfieee..kihkihkihkih

Alaaaaa dah nak balik...tak puasss bcuti kat sini..hmmmm






Sementara kami tunggu boat kami..kami selfie² lagi kat jety..bp banyak selfie pon aku tak tahu lah..banyak kan gambar..sampai termuntah² korang tgk n baca..kikiki..tuh sebabnya pejalanan kami jauh dah lama..so panjang lah ceritanya..kikiki




Ok kami dah sampai pon jetty..jap jer sampai..45 minit rasanya..so kami makan² dulu dalam bajet RM10 makan tengah ari..campo air botol ngan air tun RM12..beli² keychain tok kawan² en laki..aku tak beli lah..tak ada bajet..hihihi..beli utk office pompan saje ade bajet..kikiki..pastu li kain batik,baju sume habis RM80..

Pastu dah selesai semua beli belah kami tak tahu nak dok mana kat jetty tuh..sbb masa tu panasnye...sampai aku tak ada mood..HAHAHAHA..aku nih pantang kena panas mula lah macam nak berangin..kiki..tapi masih bleh dikawal..En.laki poyi lah tanya kat agent kami mana tempat nk rehat tunggu bas sampai kol 9 mlm nih..Lagipon die bleh tolong hantarkan g hentian jertih..so tak ada masalah kami..klu nak soh taxi mmg xde dah malam²..so kami upah die tlg anta beri RM25 sbb tanya die taxi berapa kena charge..die kata RM20..so kami ikhlas beri die RM25..tak apa rezeki lbh utk die..

So agent kami sarankan g check in hotel bajet kat Guest House RM25 saje..tapi hmmmm tengok biliknya mak ai..mcm tempat ape say..bagi aku, aku tak selesa lah..kalau bagi yang nak betul² bajet g rehat kat situ..tapi kami cari tempat lebih selesa kami chek in kat hotel samudera area² jeyi tu juga..so kena rajin jalan lah yer..kami check in RM55 dari kol 1petang sampai kol7 malam..sangat selesa..ada ekon katil, bersih, ada toilet,ada tv lagi..so sangat selesa tok kami lelap²kan mata jap..

Tiba² plak dah check in perot lapoo..ahhh sudahh..asik perot lapo memanjang..ade ape² ke nih..kihkihkih..tah lah..penat lapar lah..hihihi..so aku soh en.laki turun li lah ape yg patut..so die beli Sotong goreng tepung RM10 sedappp sangat..serius..besar²..pastu kopok lekor goreng panas² tau dap dap dap ngn ABC dua..so sume skali total makan ptg tu RM18..hmm dah kenyang tidoh jap..selesa perut gini..kikiki


ok dah malam kol7 agent kami jemput kami kat hotel Samudera..plak tu lapo lagi..ehhhh..ada lak jual roti kat depan hotel tu..so beli lah sebuku RM1.80..n kat hentian jertih en laki beli lagi makan tok aku.. ayam madu ngn air fresh oren fev aku habis tah dalam RM8 kot sbb ayam tu murah RM2 jer..hihi 

Ok dah habis cerita cinta kami bercuti di Perhentian kecil, Terengganu..best sangat² sampai tak nak balik..biru giler air..sampai rindu² sampai ke harini..kalau korang nak g honeymoon ker nak bcuti ngn family ker ngan kawan² ker mmg best sangat²..serius..dan aku akan kongsi kan bajet² aku paling detail..

Pekej dengan:
Perhentian Kecil Servis
(ombak resort)
h/p: 019 977 8222 (En. Shahdi / Dayana Azman)
Email: perhentiankecilservis@gmail.com
Webside: www.perhentiankecil.com
Fb: perhentiankecilservis
Instagram: perhentiankecilservis

Pekej 3Hari 2Malam snokling
RM360 x 2 = RM720 (3D2N, snokling, 2x breakfast, 1xLunch kat Fishman Village)
RM48 x 2 = RM96 ( Bas pergi dari larkin tiket bas ADIK BERADIK)
RM10.80 x 2 = RM21.60 (bas ting ting dari hentian terengganu ke jetty besut)
RM9.00  (makan kat jetty besut)
RM15  (makan kat ombak cafe makn kentang ngn fresh oren jer)
RM16 (air meniral ngan 100plus)
RM10 (makan tgah ari masa sampai jety)
RM80 (keychain, baju, kain batik)
RM55 (Hotel samudera)
RM18 (Sotong goreng tepung,kopok leko,ABC)
RM1.80 (Roti)
RM8 (Ayam madu,air)
RM25 (taxi agent)
RM67 + 10%  x 2 = RM73.70 = RM147.40 #(Bas blik jb)

Grand Total: RM1222.80

Ok tak bajet ni untuk dua orang..ok kan..so korg bajet² lah tok korang mcm mana..bajet kami mcm ni saje..hihi..ok dah habis cite..yeahhh..tq sudi baca cerita pecutian kami..kalau korang nak bcuti dah tak ade pilihan ambik lah pekej ni..yang bawa snokling tu best..gambar die ambik dalam  pon cantik²..hihihi..tapi kalau nak g ramai² korang tak payah lah ambik pekej..g sewa bilik share tong² reramai dlm 4 orang ke..jimat..hihihi..snokling baru RM35 + beli gambar RM30..Tak de lah mahal sangat..seriusly korg g sana mmg jatuh cinta..ni pon cinta dah tertinggal kat sini..hihihi..ok lah saje gurau tp serius mmg jatuh hati k selamat bercuti n ssimpan duit ya..dah habis cerita..bye

Cerita cinta:
ashashmaWithLoveADHA
CeritaCintaDatangDari_HATI

19 comments:

  1. Thanks for sharing. Kte tgh plan nk ke sana nnt.hehe

    ReplyDelete
  2. hye babe..
    ombak resort tu ok x?
    sebab i nk book sharila..tp dh penuhh

    ReplyDelete
  3. bestla korang punye info..lengkap gilerrr..rase nak pegi mase ni gak bawa family...

    ReplyDelete
  4. Bestnya cuti ke Perhetian. Salam kenal. Jemput singgah blog saya http://alamwellness.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. Mahal seh...Yela guna ajen mmg mahal....klu check in sendiri ble jimat skit...story yg paling terbaik, bnyk gambar dn info...bca pun ikut Jd happy je sampai nmpk gusi...kikiki

    ReplyDelete
  6. seronoknya. entah bila dapat jejak kaki ke sana ni

    ReplyDelete
  7. Tq.. entry yg best.. masa baca,rasa macam saya ada kt sana jg.. baca sambil😆hahaha

    ReplyDelete
  8. Tq.. entry yg best.. masa baca,rasa macam saya ada kt sana jg.. baca sambil😆hahaha

    ReplyDelete
  9. Hi dear. Nak tny pakej en.shahdi tu okay x? Murah x? Kalau xkeberatan boleh kongsi x? Hee, melamapau kan.😍😍😍

    ReplyDelete
  10. Seronok jgk yek kt perhentian ni...hmm nak ajak hubby pg la, menarik rasanye tempat ni.. tempat baru utk di explore..

    Myadventuretips.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. Thanks for the guide! Good write up journey!

    ReplyDelete
  12. KALAU NAK FULLBOARD PAKEJ DGAN HARGA RM200 2D 1 N BOLEH PM SAYA DI NO 0199845756(WHATSAPP)

    ReplyDelete
  13. KALAU NAK FULLBOARD PAKEJ DGAN HARGA RM200 2D 1 N BOLEH PM SAYA DI NO 0199845756(WHATSAPP)

    ReplyDelete
  14. seronok.. tak sabar nak g sana nanti

    ReplyDelete
  15. bole bgtau x katne beli baju biru tiedye tu., plisss 0172308545

    ReplyDelete
  16. entry yg best! saye plan nk pergi sorang time bday saya. tenangkan pikiran and happy2.... thank u ! u shared so many great info...

    ReplyDelete
  17. entry yg best! saye plan nk pergi sorang time bday saya. tenangkan pikiran and happy2.... thank u ! u shared so many great info...

    ReplyDelete
  18. saya ingin berbagi cerita kepada semua teman-teman bahwa saya yg dulunya orang yg paling tersusah,walaupun mau makan itu pun harus hutang dulu sama tetangga dan syukur kalau ada yg mau kasi,semakin aku berusaha semakin jauh juga pekerjaan dan selama aku ingin berbuat baik kepada orang lain semakin banyak pula yg membenci saya karna saya cuma dianggap rendah sama orang lain karna saya tidak punya apa-apa,dan akhirnya saya berencana untuk pergi mencari dukun yg bisa menembus nomor dan disuatu hari saya bertemu sama orang yg pernah dibantu sama AKI JEYAPATI dan dia memberikan nomor AKI JEYAPATI,dia bilan kepada saya kalau AKI JEYAPATI bisa membantu orang yg lagi kesusahan dan tidak berpikir panjang lebar lagi saya langsun menghubungi AKI JEYAPATI dan dengan senan hati AKI JEYAPATI ingin membantu saya,,alhamdulillah saya sudah menang togel yg ke5 kalinya dan rencana saya bersama keluarga ingin membuka usaha dan para teman-teman diluar sana yg ingin seperti saya silahkan hubungi AKI JEYAPATI di 085242280055 saya sangat bersyukur kepada allah karna melalui bantuan AKI JEYAPATI dan kini kehidupan saya sudah jauh lebih baik dari sebelumnya,ingat kesempatan tdk akan datan untuk yg kedua kalinya. KLIK TOGEL 2D 3D 4D 6D DISINI

    ReplyDelete
  19. Saya mau mengucapkan terima ksih g tidak terhingga, serta penghargaan & rasa kagum yg setinggi-tingginya kepada AKI JEYAPATI , saya sudah kerja sebagai TKI selama 5 tahun di singapore, dengan gaji lebih kurang 2.5jt/bln, tidak cukup untuk memenuhi kebutuhan sehari-hari, apalagi setiap bulan harus mengirim ortu di jawa, sudah lama saya mengetahui roomnya AKI ini, juga sudah lama mendengar nama besar aki, tapi saya termasuk orang yg tidak terlalu percaya dengan hal ghoib, jadi saya pikir ini pasti kerjaan orang iseng Saja.
    tetapi kemarin waktu pengeluaran 8924 , saya benar2 tidak percaya & hampir pingsan, angka yg diberi aki 8924 ternyata tembus, awalnya saya coba2 menelpon, saya bilang saya terlantar di singapore, tidak ada ongkos pulang, terus beliau bantu kasih angka 8924 setelah saya bantu mahar 8 juta.mulanya saya tdk percaya,mana mungkin angka ini keluar, tapidengan penuh pengharapan saya pasangin kali 100 lembar, sisa gaji bulan januari, ternyata meledak….!!!
    dapat BLT 750jt, sekali lagi terima kasih banyak AKI JEYAPATI, saya sudah kapok kerja jadi TKI, rencana minggu depan mau pulang aja ke sukabumi.buat aki,saya tidak akan lupa bantuan& budi baik aki. KLIK TOGEL 2D 3D 4D 6D DISINI

    ReplyDelete